21 oktober 2010

Græskar her der og alle vegne

Siden midt november har vi ikke kunnet undgå græskar. Græskar i alle afskygninger, størrelse, form og art. Alle supermarkeder har fyldt deres indgangsparti nogle sågar deres parkeringspladser med græskar.

Årsagen er naturligvis årets forestående Halloween, eller oprindeligt Allehelgensaften, der afholdes hvert år den 31. oktober. Det er aftenen hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løs, for at vanære og håne de helgener der fejres 1. november Allehelgensdag. I Danmark er (har været) Allehelgensaften mere eller mindre gået i glemmebogen, siden den blev afskaffet under helligdagsreformen i 1770. Dog tager den amerikanske model Halloween mere og mere plads i dansk kultur.

Haunted house -who knows?

I Skandinavien er man egentlig ligeglad med datoen, om det holdes før eller efter 31 oktober. Bland andet har den danske folkekirke af praktiske grunde flyttet Allehelgensdag til den første søndag i november, hvorimod i USA betragter man Allehelgensaften (Halloween), som en national helligdag på størrelse med juleaften.

Et kendt symbol på Halloween er Jack o' Lanterns, hvilket er udhulet græskar, med udskårne huller formet som et skræmmende ansigt, som man sætter et stearinlys i og bruger som lampe.

Our three neighbor girls have carved their own special Jack O' Lanterns -notice the bottom one, guess someone is a fan of American Football

Halloween som vi alle kender det i dag, er et mix af Keltiske ritualer, Katolske og Romanske religiøse ritualer samt Europæiske folke traditioner. I det 19. århundrede tog immigranter forskellige versioner af ritualerne med sig over Atlanten til Nordamerika.

We also want to take a small part in all the fun. The weather today was gorgeous for sitting outside carving Jack O' lanterns

Vi skal da også være lidt med på legen, så idag torsdag har jeg siddet ved vores bord og bænk sæt, i høj solskin og 16 grader, og skåret Jack O' lanterns.

Ser man bort fra gammel overtro, hekse, spindelvæv, gys og gru kan man sige at Halloween / Allehelgene er overgangen fra efterår til vinter. Dagene bliver kortere og kortere, træerne taber bladene, egerne samler forråd og det bliver koldere.

Lidt bonus info jeg ellers er stødt på i min Halloween søgen: Tilbage i 1998 tog Ekstra Bladet initiativ til det første af en række årlige Halloween arrangementer i Scala i København. To år senere begyndte Fætter BR at sælge Halloween ting og i 2006 begyndte Tivoli at holde Halloween åbent i efterårsferien, hvilket viste sig at være en stor succes. I 2008 besøgte ikke mindre end 264.00 mennesker haven og nu er efterårsferien havens mest besøgte periode— inklusiv både sommer og jul. Man har endda kunne måle Halloweens popularitet i Danmark på den nationale græskarproduktion :-)

Ingen kommentarer: