11 oktober 2010

Columbus Day

Navnet Christopher Columbus har vi vist alle hørt.
I Danmark gør vi ikke det store ud af at det, men i dag, mandag, er det 518 år siden Christopher Columbus fik øje på Amerika.













Sommeren 1492 drog Christopher og 90 besætningsmedlemmer fra Spanien fordelt på tre skibe mod vest. De søgte en ny søvej til Indien og Kina frem for at sejle nedenom Afrika. Den 11. oktober 1492 fik de øje på land og kunne tidligt næste morgen sætte fødderne på fastland. Besætningen og Columbus antog at de skulle møde indere og kaldte de første folk de mødte ’’indians’’. De troede de var i Asien og da Columbus dødede ganske få år efter var det uvidende, at han havde opdaget et nyt kontinent. Måske rettere genopdaget, idet det til dags dato endnu ikke er klarlagt om det faktisk var Vikingerne der oprindeligt opdagede Amerika.













Man har i mange århundrede fejret denne dag, rundt omkring i USA med parader og festlige indslag. Et eksempel kan være at den store population af Italienere i New York City, i 1866 af stolthed organiserede en enorm parade i byens gader. Så hvis ikke det var fordi Columbus var blevet født i Italien, er det ikke sikkert Amerikanerne ville have Columbus day den dag i dag.













I 1905 blev Columbus Circle opført i New York City, klods op ad Central Park. Et monument som idag er en stor turist attraktion.

Man skal helt frem til 1934 før Franklin Delano Roosevelt udnævnte den 12. oktober som føderal helligdag. Først 37 år senere, i 1971 blev helligdagen, som vi kender den i dag, fastlagt til den anden mandag i oktober. Den dag i dag holder de fleste skoler fri, og man bruger dagen til hygge og afslapning. Det er dog ikke alle instanser eller firmaer benytter samme lejlighed.

Ingen kommentarer: