23 januar 2008

Pasta Bicicletta

Kulfiber er efterhånden blevet et udbredt fænomen i cykelbranchen. Der er efterhånden ikke den komponent man ikke kan finde i en mere eller mindre velkonstrueret kufiber-variant. Næst efter motorsport og sejlsport er cykling den sportsgren, hvor den mest avancerede form for kulfiberteknologi er adapteret.
IsuTruss er en spændende kulfiber-teknologi, der nu har fundet vej til cykelbranchen. Det er egentligt ikke noget nyt, første cykel blev lanceret tilbage i 2005, men det er først nu teknologien er blevet spottet af en bredere skare indenfor industrien.
I 2002 anvendte en virksomhed IsoTruss teknologien til at skabe en række instrumenter til metrologiske observationer. Teknologien var så lovende at opfinderen professor David W. Jensen udviklede strukturen til at kunne anvendes til andre applikationer, heriblandt et cykelstel.

Kort fortalt er IsoTruss små åbne rør-strukturer af kulfiber forstærket med kevlar. I stedet for at have en enkelt cylindrisk rørstruktur har man i stedet et gitter, der giver en langt større stivhed i relation til vægt. Princippet kendes fra broer og bygningsværker, hvor Eiffeltårnet må være det mest kendte.


Ingeniører fra Brigham Young University skabte i 2005 så et cykelstel, der ser ud til at bane vejen for en helt ny generation af carbon-strukturer. Cyklen lanceres under navnet Arantix Bike og er planlagt til at blive testet her i 2008 - så må vi se hvad fremtiden bringer. Æstetikken er måske ikke så overbevisende, når det drejer sig om selve overgangen fra struktur til rør, og umiddelbart egner gitteret sig nok ikke så godt til mudder-ture i skoven... Så skulle det da lige være med en gang husholdningsfilm omkring.
Du kan læse mere om IsoTruss teknologoen her

2 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hej Anja & Morten

Fed cykel, hvis den så fik et kit monteret fra dem her https://www.ktrakcycle.com/index.html så vil den sikkert vække opsigt i Alperne.

Anonym sagde ...

Hej Anja & Morten
Fed cykel