20 januar 2012

Ultimo Kina Part II

Rejsende i Kina
Den stoerste folkevandring er taet ved at tage sin begyndelse. Da jeg var i Kina sidste uge og starten af denne, var der kun 4 dage til Kinesisk nytaar, der officielt indledes d. 22. Januar.
Flere hundrede millioner mennesker valfarter fra deres arbejdsplads til deres hjemby for at se familie og venner. Det lyder maaske hyggeligt og idyllisk, men det er det langtfra, naar man bor I Kina. Jeg talte med flere ansatte paa vores fabrikker, nogle af dem rejser op mod 20 timer i tog for at se deres boern og aegtefaelle denne ene gang om aaret. Resten af de 365 dage er de i hver sin ende af landet og kan kun komme i kontakt via telefon. Det lyder horribelt naar man taenker paa det afsavn man selv lider bare man er vaek fra Anja og Benjamin nogle faa dage. Men det er vilkaarende i Kina.

At koebe en billet til toget burde vaere let, men da der er mangel paa dem var der flere arbejdere, der maatte staa flere timer i koe hver eneste dag og alligevel gaa tomhaendet hjem. Paa CNN viste de et indslag, hvor personalet paa billetkontoret lidt i klokken 9 stillede uret 15 minutter tilbage for at kunne printe billetter til dem selv og til at saelge paa det sorte marked foer lugerne skulle aabne for den almene befolkning klokken 9.

Internettet er heller ikke til nogen hjaelp, for den almene arbejder har ikke adgang til nettet og kan derfor ikke koebe billetter paa anden maade end at moede op omkring midnat for at staa i koe til dagen gryr og saa haabe paa en stor pose held og en smule retfaerdighed. Det er barske vilkaar.

Det var derfor med en vis nervoesitet jeg skulle rejse med tog fra den ene fabrik i Tianjing til Nanjing, en rejse paa cirka 1200 kilometer. Efter at have hoert om folk, der skulle staa op i 17 timer i streg var jeg forberedt paa det vaerste, men som "turist" har man ogsaa bedre raad til de billetter, der sikrer komfort.
Det spaendende ved min rejse var isaer, at jeg skulle med det nye hoejhastighedstog, der forbinder Shanghai i syd med Beijing i Nord. Med en tophastighed paa 350 km/t er det en smal sag at rejse 1300 kilometer paa en eftermiddag. Toget klarer en rejse fra Aarhus til Paris paa under 4 timer. Fantastisk!













Toget har sin helt egen linie igennem landet med togstationer saa store som lufthavne.













Linien blev faerdiggjort i 2011, saa det er nye forhold for det Kinesiske folk.













Desvaerre er det langt fra alle, der har raad til billetter, der for mit vedkommende kostede hvad svarede til cirka 750 danske kroner.













Hvor ville man dog gerne have en lignende mulighed i Europa. Taenk at rejse med DSB fra Koebenhavn til Aalborg paa halvanden time istedet for de 5, det tager idag.













Udenfor vinduet suser verden forbi, men man maerker ikke den store hastighed med mindre man kigger efter eller som jeg proever at tage billeder.













I farten havde jeg held med at Skype med Anja i Danmark, og video og det hele virkede uden problemer, saa jeg kunne sidde paa den anden side af kloden og vise billeder af verden, der susede forbi udenfor.

Ingen kommentarer: