13 august 2008

Jack-in-the-box Part 4

Valg af daemper!
For at Scalpel'en kan kaldes en fullsuspension cykel skal der daemper for og bag. Forgaflen kommer vi til senere, saa i foerste omgang skal der monteres en daemper til at klare bagstellets vandring. Mange cykler har et bagstel med lejer, pivot-punkter og led (linkages), men Scalpel'en bruger Zero Pivot Technology hvilket daekker over at kulfiber kaedestraeberne i sig selv er fleksible, og dermed sparer man vaegten af lejer og boesninger.

Vandringen kontrolleres af daemperen, der ud over at vaere saa let som mulig gerne skulle have et par indstillingsmuligheder. Lockout er en rar ting, enten fuldstaendigt eller med platform.
Jeg har tre muligheder for daemper, der daekker ovenstaaende behov: Fox RP23, Fox RPL og DT Swiss SSD180. Sidstnaevnte DT Swiss vejer 180 gram, de to oevrige 20-30 gram mere. Fox RP23 har platforms-indstilling, mens de to andre kantidater har komplet lockout. Som bonus har daemperen fra DT mulighed for remote lockout.

Gode bud paa hvilken daemper der skal indstalleres er hermed velkomne. Jeg har min(e) favorit(ter), men lad mig hoere hvad du foretraekker. Skriv en kommentar, ”afstemningen” loeber et par dage inden jeg traeffer endeligt valg.

Og saa lige en slut-anekdote. Lige som jeg er kommet igang med dette projekt, saa dukker der noget nyt op og overtrumfer ens eget ambitionsniveau. Se blot denne custom Olympic Scalpel til Roel Paulissen. Den er nice... Hvem der dog bare var OL-deltager.

5 kommentarer:

Kanonkuglen sagde ...

Hej Morten...

Hvis det var mig ville jeg vælge DT Swiss dæmperen fordi:

a) den er lettest
b) da man på en scalpel, efter min mening, ikke har brug for platform, bør dæmperen kunne indstilles til enten full lockout eller full damping.
c) den ser godt ud og når den er god nok til Team Cannondale er den også god nok til mig:-)!

Anonym sagde ...

hej

jeg tror også jeg ville vælge DT Swiss dæmperen. men da jeg kun har prøvet at køre med RP23, må det blive en vurdering på vægt og udseende...

vh mats (en interesseret læser)

Unknown sagde ...

Hej Morten

Jeg fik min Scalpel med DT dæmperen og har siden hen investeret i en RPL. (Havde også kig på RP23).

Fordelene ved DT'en er jo, som du også selv har luret; lav vægt, forholdsvis smooth vandring, liret udseende. Ulemperne er derimod den manglende platform og MEGET bobben i dansk terræn.

Optursgøjseren har givetvis aldrig prøvet en Scalpel ramme som vandrer markant anderledes end hans ellers genvunde kærlighed til Rush'en (efter min mening). Den er stivere, meget, og der skal også en noget større kraft til at få den igang med at arbejde, end der skal på en pivot baseret bagdæmpning. Men det er ligesom ikke nok til at kompensere for den bobben der er med DT dæmperen. Og her kommer de to andre alternativer ind i billedet. RP23 er fed, men efter min mening mangler den meget en reel lockout hvilket medfører at man altid kører med den på hårdeste setup (kan ikke huske om det er 1 eller 3) og derved aldrig udnytter vandringen ordentligt. Det er til at leve med på en pivot-ramme, men på Scalpelen som ligesom skal have lidt mere prygl for at vandre pga. det stive carbon, da er det næsten som at køre på hardtail hele tiden. I mit tilfælde udnyttede jeg kun op til 20mm af vandringen bagpå.
RPL'en som godtnok er lidt tungere, er lækker med fuld lockout (som på DT'en). Rammen bliver nærmest ligeså stiv som en hardtail. På platform-mode vandrer den rimelig pænt men med næsten ingen bobben og fuld åben, ja, så gør den jo det den skal. Den vandrer dog ikke helt så smooth som DT dæmperen gør.

Men men men, det afhænger også rigtig meget af kørestil. Jeg står rigtig meget op på opkørsler, og kører forholdsvis aggresivt opad med mange accelerationer og ryk. Og med DTeren oplevede jeg at jeg mistede for meget energi når jeg stod og var derfor tvunget til at skifte mellem åben og lukket hele tiden. Og det holder bare ikke i XC og slet ikke i Danmark med så store skift i terrænet. Med RPL'eren kan jeg fint køre som jeg lyster, selv på propedal mode. Det sker jeg finder på at sætte den på fuld åben på nedkørslerne i f.eks. Rebild Bakker hvor de kan vare op imod et minutstid eller halvanden. Men under løb og normal træning, altid på propedal og så over på fuld låst når det er på landevejstons. Min Lefty låser jeg forresten aldrig, ikke engang på landevejen til og fra skoven. :)

Men jeg glæder mig til at læse mere om dit setup. Mine luftmængder overrasker mig meget, da jeg kun kører 45psi i RPL'en med 73kg kampvægt og stadig ikke formår at udnytte vandringen fuldt på dæmperen (der er vel en 4-5 mm endnu før gummiringen går i bund).

Nå, giv lyd,

Skjødt

Anja og Morten sagde ...

Tak for de fine (og udfoerlige kommentarer). I foerste omgang har jeg valgt DT'en og for at kompensere for de punkter Kristian liner op, saa monterer jeg den med remote lock-out. Det burde give mere plads til at bruge lockout-funktionen aktivt.

RPL'en gemmer jeg i skabet indtil videre, saa maa vi se. RP23 ryger paa skrotbunken.

TAK!

jasonbob sagde ...

moncler
yeezy
yeezy
supreme outlet
nike sb dunk low
adidas yeezy
supreme clothing
kd 12
golden goose sneakers
yeezy