11 februar 2012

Super Fit

Der er langt mellem snapsene når det kommer til baby-fri indlæg. Vores hverdag drejer sig meget om Benjamin, især her om vinteren, hvor der trods lune temperaturer ikke foregår det helt store i fritiden.
Lidt nyt er der dog sket denne uge på motionsfronten. Anja har tilmeldt sig en boot camp, altså en slags intensiv kom-i-form-og-tab-nogle-kilo klub drevet af en lettere masochistisk Kaptajn Jespersen instruktør-type, der ikke er bleg for at piske en stemning og høje knæløftninger op.
Det lyder måske ikke så tiltalende, men Anja er kommet smilende hjem fra gym'et de første par gange. Hun har tilmeldt sig en hel måneds ubegrænset deltagelse, og arbejder på at få andre med så hun kan få sit ophold forlænget gratis. Til kurset hører et 200 sider langt kompendie om diæt, øvelser og kostplanlægning, så Anja terper flitigt om aftenen, når Benjamin er lagt i seng. Proteinpulver og aminosyrer står på indkøbslisten, og vi har også taget "før-billeder", som I dog ikke får lov at se. Der er lagt ambitiøst ud, så Benjamin og jeg har i beundring begavet Anja med et gavekort til massage.

Jeg er også blevet fit, eller fittet rettere sagt. Jeg cyklede godt nok tre gange til og fra arbejde denne uge - hvilket svarer til 210 km - så jeg håber at blive fit til foråret. Det er nu ikke den slags fit jeg mener her, for det handler om jeg er blevet fittet på min cykel forud for sæsonnens triathlon løb.

En fitting er en relativt kompliceret affære, der kræver en fit unit og en person, der har stor erfaring i cykling og biomekanik. Formålet er at optimere positionen på cyklen for at give mere komfort, optimere aerodynamikken og rytterens mulighed for kraftudviling. Jeg havde valgt min tri-cykel da det er den jeg kører flest løb på, men systemet virker lige så godt til almindelige landevejscykler og MTB.

Processen starter med en opmåling af kroppen og en grundindstilling af maskinen. Hvis man som jeg har medbragt sin nuværende cykel bliver man filmet på den, så fitteren kan se hvordan ens krop arbejder i den nuværende position.
Efter at have overført koordinater fra ens nuværende cykel til fit unit'en kan man så sammenligne med den anbefalede position ud fra opmålingerne.

Det videre forløb er det mest interessante, for fitteren kan analysere kroppens bevægelser i de to positioner og anbefale ændringer i indstillingen, så man bliver mere komfortabel, udnytter sine muskler optimalt og måske også kan opnå en mere aerodynamisk position.

Alle cyklens kontaktpunkter kan justeres trindløst på maskinen, så man kan køre frem og tilbage med styr og sadel som eksempel, indtil man får en optimal position af albuer og hofte.
Det tager godt 2 timer at komme hele vejen rundt, og det kan være svært at mærke den store forskel til sidst, hvor indstillingen justeres med få millimeter, men fordelen er også at ens indstillinger er gemt som data, så man kan komme tilbage senere og få revideret eller videreudviklet sin position.

Sidste punkt i fittingen er at overføre den nye positition til ens cykel. I mit tilfælde betyder det 10 mm længere frempind, 15 mm sadelforskydning og 9 mm højere pads til aero-styret. resultatet opnået var en større vinkel i hoften, en bedre udnyttelse af musklerne i mit baglår og en fladere ryg, der gerne skulle gøre mig mere aerodynamisk.

Min nye position er ikke radikalt anderledes end min oprindelige indstilling af cyklen. Det er heldigt, for så er der ikke så meget, der skal laves om på. Rent subjektivt følte jeg en forbedring på maskinen, så det bliver spændende at afprøve det i praksis. Mine koordinater er gemt på serveren, så når jeg lige får indhentet de nødvendige nye reservedele sætter fitteren min cykel op efter den nye position og så skulle jeg gerne være klar til race!

Ingen kommentarer: