09 marts 2008

Vi glæder os over: Jelne

At betegne os selv som litterere er vist noget af en overdrivelse, men med lange mellemrum faar vi læst en skønlitterer vaerk, især hvis det er omkring ferie-tid. Paa vores tur til Østrig havde vi bogen Jelne med, der er Henriette E. Møllers debutroman. Bogen vandt Danske Banks Debutantpris til åbningen af Bogforum i 2007 og har resulteret i Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat til Henriette E. Møller.
Jelne er navnet på hovedpersonen, der er født og vokset op i Dalbjerg på Møn sammen med sin mor. De foerste syv aar af sit liv hedder Jelne Jenny, men da hendes mor dør bliver Jenny hentet af sin morfar. Hun flytter hjem til ham i Østjylland, og det er dér, hun begynder at kalde sig selv for Jelne. Hun hører sin morfar sige, at hun nu er "blewn jelne". Det, han siger på sin østjyske dialekt, er, at hun er bleven alene. Hun hører det som et nyt navn og tager det til sig.
Ensomheden følger Jelne efter morfarens død, og den viser sig igen, da hendes kæreste forelsker sig i en anden i romanens begyndelse. Da beslutter Jelne sig for at finde ud af, hvilket liv hendes mor levede med ønsket at finde svar, hun kan bruge i og om sit eget liv. Jelne rejser derfor tilbage til Dalbjerg.
Romanen er fortalt i et karakteristisk og kontant sprog. Historien er medlevende og detaljeret, og selvom der er tale om en debutroman er handlingen original og meget filmisk. Som læser foeler man næsten at der er tale om et manuskript. Det tager et par sider at vende sig til Henriette E. Moellers fortælleform, men den er konsekvent og overbevisende hele bogen igennem. Bogens stærkeste passager er de grundige og klare fortællinger i de midderste passager. Der er enkelte detaljer i starten af fortællingen vi ikke er helt overbeviste om, men det rokker ikke ved at bogen er klart anbefalelsesværdig. Mange vil som os kunne relatere til handlingen, for vores vedkommende var der passager i starten af bogen, der var særligt genkendelige.

Hvis du vil lære Henriette E. Møller bedre at kende kan du klikke paa hendes officielle hjemmeside eller hendes blog.
Køb Jelne i din lokale boghandel!

2 kommentarer:

Kanonkuglen sagde ...

Hej Morten & Anja... jeg skulle hilse jer begge mange gange og sige tak for anmeldelsen:-)!
Mange hilsner fra Danmark...

Anja og Morten sagde ...

Hej Lars

Vi er meget glade og beærede over den fine bog. Det var ikke for at skrive en egentligt anmeldelse, men omvendt synes vi også vi ville skrive lidt om hvad vi oplevede da vi læste den. Jelnes brud med kæresten er meget lig den historie Anja og jeg har sammen, så handlingen berørte os på flere planer.
Du må hilse og ønske både tillykke med bogen og held og lykke med det fremtidige arbejde!
I er meget velkomne her hvis I savner inspiration.