14 marts 2008

Geneva Auto Show (morten)

Torsdag var jeg paa bilmessen i Geneve for at blive inspireret af de nyeste bud paa firehjulet-mobilitet. Som altid var der rigtigt mange biler og endnu flere mennesker, men her er et par udvalgte observationer og tendenser.














Hvor det sidste aar handlede om at vaere ”raa i byen” med SUV’er og Nissans Qashqai som den helt store nyhed, er tendensen i aar ”smart i byen” med en hel stribe nyheder i konebils-segmentet, og et helt gennemgaaende fokus paa CO2 emission og braendstof-forbrug. Alle steder var begreber som hybrid, active, dynamics og recharge naenvt i varierende raekkefoelge. Det ser ud til at det bliver et virkeligt salgsargument i fremtiden.














Smaa to-doers hatchbacks med en lang hoejere grad af styling og egen identitet var arrets store tema modelmaessigt. Normalt lancerer producenterne en konceptbil og en tilhoerende produktionsmodel i middelklassen eller hoejere niveau. Derfter ”laaner” de smaa modeller et saet lygter og et par kurveforloeb, og vupti, saa har man konsistens i produktlinien. I aar er det anderledes, de smaa biler er blevet mere markante og har faaet egen identitet designmaessigt. De er naturligvis stadig i familie med deres stoerre soeskende, men som det ses paa billedet ovenfor af Fords nye Fiesta, saa er formgivningen mere agressiv og markant. Alle de store producenter havde en bil med i dette segment og selvom nogle af dem ligner hinanden til forveksling, saa er det en klar og interessant tendens. Opel Astra (nedenfor) og Vectra var designmaessigt klart loeftede i forhold til tidligere modeller, med et meget mere ungdommeligt look. Mazda2 var en anden interessant model i samme segment.














Toyota lancerede en kompetant i Smart-klassen, Toyota IQ. Designmaessig taettere paa en ”full size bil”og mere veludfoert end Smart. IQ er lige knap 3 meter lang og med et meget lavt braendstof-forbrug.














BMW X6 concept bilen var for mig et af de mest harmoniske designs paa messen. Bilens linier og overflader var meget afbalancerede og udtryksfulde og selvom den var listet som koncept lignede bilen noget der var klar til produktion.















Af andre interessante produktionsbiler var den nye VW Passat en glaedelig overraskelse, Audi A3 serien vokser og VW lancerer en Scirocco model. Messens stoerste skuffelse var fravaeret at Lambos nye Revention, til gengaeld havde Koeniggsegg taget deres nye full-carbon CCXR med, der yder beskedne 1018 hestekraefter paa en diesel-motor! Ikke daarligt naar bilen i sig selv vejer 1280 kg, og saa klarer den ioevrigt 5 km paa literen og har spoiler monteret, saa The Stig ikke smider den af Top Gears testbane.














Sidste indtryk vaerd at naevne var Nissan Pivo2, der er underholdende i sig selv og Toyotas i-REAL, der er en koerende laenestol med et fantasiforladt navn.



Ingen kommentarer: