14 juli 2011

Alpedues

Hjemvendt fra de franske alper er det svært at motivere sig til at udgive indlæg. Når dagligdagen går med at sidde på arbejdet og se frem til at se familien klokken 1800, er det småt med lyst og tid til at raportere digitalt.
Om det er vores 5 år udenfor de trygge danske andedams-rammer der gør, at vi ikke kan stave på dansk længere ved jeg ikke, men på det sidste synes jeg der har sneget sig en del grammatiske og sproglige fejl ind i vores ellers grundige indlæg. Vi beklager over for vores trofaste laesere og Dansk Sprognævn, da vi gerne vil fremstå som gode retskrivningseksempler, ikke mindst for vores søn og fædrende ophav.
Tilbage til det, det egentligt handler om, nemlig cykling i Frankrig.













For en uge siden rejste jeg til Frankrig for at "arbejde" ved at deltage i L'Etape du Tour, et motionsloeb paa en af Tourens etaper. Du husker maaske samme type indlaeg fra 2009, dengang paa Mount Ventoux.













I aar var det 19. Etape af touren fra Modane til Alpe d'Huez knap 10.000 motionister og jeg skulle ud paa. Der er en del professionelle og amatoer ryttere med, der koerer om sejren og prestigen, men stoerstedelen af feltet er glade motionister. Ruten var en kort, men intens omgang med 3500 hoejdemeter over 114 km. Col de Telegraphe kategori 1 stigning og Galibier og Alpe d'Huez uden for kategori.













Jeg ankom fredag, et par dage foer loebet og fik som det foerste samlet og justeret min medbragte cykel. Jeg har faaet lavet en custom lakering af min nye Cannondale Super Six og fik en af vores team-mekanikere til at kigge den efter i soemmene inden loebet. Det er rart at vide alt er justeret og bremserne virker, naar man skal de 34 km ned ad Galibier med fuld skrald.













Soendag skulle vi checke ind ved startbyen og saa ellers ud og loesne benene op foer starten mandag morgen.













Starten gik klokken 7, og inden da skulle godt 8000 ryttere paa plads i Modanes smalle gader. Det er svaert at se paa billedet, men vores gruppe staar som nummer 4100, i midten af de mange mennesker. Jeg havde i kraft af min placering i 2009 kvalificeret mig til et nummer omkring 1500, men da vi var en gruppe paa godt 40 ryttere fik vi numre fra 4100 til 4150.
Placeringen i feltet har ikke den store betydning med mindre der er et styrt, saa hele feltet bliver opholdt. Foerste del af etapen gik med 18 km nedkoersel paa 4-6%, saa min kollega, der er eks-professionel satte sig i front af vores gruppe og trak afsted med 60 km/t gennem de smalle gader. Gruppen spraengtes hurtigt, saa vi var 10-12 ryttere samlet da vi koerte ind paa Telegraphe.













Resten af dagen foregik mere eller mindre alene. Jeg fulgtes ad med et par stykker, men der er saa mange andre rytter omkring een at man foelger sit eget tempo, saa det er svaert med aftalt foelgeskab med mindre man passer 100% sammen rent tempomaessigt.













Col d' Galibier er en utrolig smuk stigning over 34 kilometer, hvor man langsomt bevaeger sig op over traegraensen og derefter videre op i 2600 meters hoejde. Fantastisk udsigt over alperne foelger een hele vejen op, og der er flere gode stigningsprocenter over 11 undervejs. Jeg havde rigtigt gode ben paa turen op og pressede cyklen en smule paa vej ned, men overalt set var planen at tage det "roligt" hele vejen, saa jeg ikke presede mig selv til punktet af krampe. Turen var optakt til Ironman, saa jeg foelte det var vigtigt at have overskud hele vejen til maal.













Alpe d'Huez er anderledes kedelig. Beroemt og berygtet for dens historie, men lidt tam i forhold til Galibier, da der ikke er samme udsigt og hoejde. Det er sikkert fordi man er tom for kraefter og ikke bemaerker skoenheden paa samme maade, men saa er det heldigt der kun er 21 sving til toppen i 1800 meters hoejde.













Jeg kom i maal efter 5 timer og 11 minutter som nummer 1071 af de +8000, der gennemfoerte. Jeg var traet til sidst paa stigningen, men ikke koert helt ud. Jeg ved ikke om jeg kunne have koert under 5 timer, men det er nu heller ikke saa vigtigt.
Vores bedste mand paa holdet klarede turen under 4 timer og 30 minutter og koerte sig ind paa en imponerende plads som samlet nummer 85.
L'Etape du Tour kan klart anbefales! Det er et lukket loeb paa een af tourens haardeste etaper, arrangementet er professionelt og alle ryttere koerer ansvarligt og sikkert for at faa en ideel oplevelse. Loebets hjemmeside kommer du til ved at klikke HER.

Ingen kommentarer: