03 december 2011

Dane County

Fordi vejret stadig leverer 15 graders sol og varme i Norwalk er vi taget på vinterferie til Wisconsin, der er kendt for køligt vintervejr og hvid jul. Anja har haft svært ved at komme i julestemning, så vi tænkte en gang kulde og sne kunne sætte gang i hendes indre hoejtids-barometer

Det er nu ikke hele sandheden, for så meget savner vi alligevel ikke frost og korte dage, men da jeg skulle afsted på arbejde og havde stort overskud af feriedage, der skal bruges før januar tog vi muligheden for at komme lidt afsted hjemmefra.
Flyrejsen gik fint med Benjamin på skødet og vi har nu været her i Madison siden onsdag.

Madison er en lille by på størrelse med Aalborg i staten Wisconsin. Området kaldes for Dane County efter dets grundlægger, der ikke var dansk, men bare hed Dane til efternavn. Stedet har dog danske eller nordiske aner med masser af landbrug, marker og en liberal tankegang, der er væsentlig anderledes end den vi kender fra Connecticut.

Her er masser af cykelstier, social bevidsthed, compact hybrid biler og taxier på naturgas. Slår man Madison, Wi op på wikipedia beskrives de med sætningen: 78 square miles surrounded by reality.
Og det er ikke kun for sjov, Madison blev i 1996 kåret til det bedste sted at bo i USA og det har lige siden aldrig været uden for top 10. Årsagen er simpel: lav arbejdsløshed, god infrastruktur, liberal politisk og religiøs kultur og et af landets bedre univeristeter i midtbyen, der bringer både arbejdspladser og viden til byen.
Isaer det med cykelstier kommer vi til at naevne nogle gange, for byen er foregangsby i USA, naar det drejer sig om at pleje tohjulede interesser. Midt gennem hele byen straekker sig en dedikeret tosporet cykelsti, der er mere end 20 kilometer lang og forbinder begge ender af byen med hinanden. Billedet her er fra et af vila-kvarterene stien skaerer igennem:

Naturen er også smuk, det minder meget om Danmark med murænelandskab, masser af marker og enge og cykelstier på næsten hver eneste større vej. To af USAs største cykelvirksomheder har til huse her, så det er ikke noget tilfælde, der er en cykelbutik på hvert gadehjørne.

Byen ligger på en tange klemt inde mellem to store søer, Lake Mendota og Monona. Det er den eneste af sin slags i USA, og midt mellem de to søer å tangens smalleste sted ligger The Capital, der er en tro kopi af Washingtons varemærke.

Bevidst bygget en fod lavere end sin storebror, og står man på pladsen kan man se begge søer, der ligger med kun to kilometers afstand. Resten af byen kredser så omking søerne, så selve området er et sjovt urbant ottetal med smuk udsigt hele vejen rundt.

Vi skal nok komme tilbage til Madison med flere billeder senere. Vi er her indtil onsdag, så måske vi også får sne at se inden vi tager tilbage til CT.

Ingen kommentarer: